Kategoriler

Haberborsa

Şirketlerin döviz mevduatlarında rekor düşüş...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 4 Şubat haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 5,08 milyar dolar azaldı.



 Şirketlerin döviz mevduatlarında rekor düşüş...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 4 Şubat haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 5,08 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 911 milyon dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 4,17 milyar dolar azaldı.

 
Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)... Kaynak: TCMB

İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 228,2 milyar dolardan 225,1 milyar dolara geriledi. Veriler, parite etkisi ile gerçek kişilerin döviz mevduatlarının arttığını, bu etki hariç tutulduğunda ise bir düşüş yaşandığını gösterdi. Tüzel kişiler için döviz korumalı mevduat ürünü, yabancı para mevduatta rekor düşüş yarattı.

 
Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması... Kaynak: TCMB

Lira yatırım teşvikinin merkezindeki finansal ürün Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılmadan önce döviz hesaplarında artan rekor yükseliş, kısmi çevrimlerin etkisiyle 20 Aralık sonrasında yerini stabiliteye bırakmıştır. Bu kapsamda TL'nin bir miktar stabil bantlarda ilerlediğini ve kurda daha düşük ve daha az oynak seviyelerin izlendiğini gözlemledik. Yılbaşından başından beri, önce gerçek kişilerde başlayan döviz hesapları geri çekilmesi, tüzel kişilerdeki çekilmelerle beraber devam etmektedir.

Finansal istikrar ve stabilizasyonun lira tabanlı ürün kullanımının arttırılması üzerinden gerçekleştirilme arzusunda olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle ilerleyen dönemde de kur korumalı mevduat ürünü üzerindeki gelişmeleri de-dolarizasyon süreci açısından izliyor olacağız. Liranın değerine yönelik asıl olgunun ise ekonomik güven ve faiz politikasına ilişkin belirsizlikler şekil verecektir. Finansal dolarizasyon oranı 4 Şubat haftası itibariyle %60,18 seviyesindedir, bir önceki hafta %60,97 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,1 seviyesindeydi.
 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BORSA
Yapı Kredi Yatırım Model Portföyünden BİM’i çıkardı.
BORSA
THY Hedef Fiyat 175 TL 
BORSA
Alfa Solar Halka Arzı, Bu Hafta Gerçekleşecek
BORSA
Teknik Göstergelerin  AL Sinyali verdiği Hisseler 
BORSA
EREGL/ Erdemir, 550 milyon dolarlık yatırımla peletleme tesisi kurarak kendi pelet ihtiyacının çoğunluğunun yurt içi kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak
BORSA
MGROS 9 aylık net dönem kari %282,8 artışla 1,4 milyar TL'ye yükseldi.
BORSA
FROTO 9 aylık net dönem kârı  %119,1 artışla 10,3 milyar TL'ye yükseldi .
BORSA
THYAO Finansal Değerlendirme Raporu 
BORSA
Borsa İstanbul Piyasalarında İşlem Gören Şirketlerin 2022 yılı 9 aylık Dönem Karları/Zararları
BORSA
Tahta Büyüklüğüne Göre Onay Bekleyen Halka Arzlar